Cum se curata masina de spalat rufe?

Masina de spalat rufe este unul dintre cele mai folosite electrocasnice din casa noastra si, desi ne ajuta sa mentinem hainele curate, adesea uitam de importanta mentinerii ei in conditii optime. Curatarea regulata a masinii de spalat nu doar prelungeste durata de viata a acesteia, dar asigura si ca hainele noastre sunt spalate intr-un mediu curat si igienic. Daca observati un miros neplacut sau resturi de detergent pe haine dupa spalare, este posibil ca masina dvs. de spalat sa aiba nevoie de o curatenie amanuntita.

In acest articol, va vom ghida pas cu pas prin procesul de curatare a masinii de spalat, oferindu-va sfaturi profesionale pentru a obtine cele mai bune rezultate. Indiferent daca aveti o masina de spalat de ultima generatie sau un model mai vechi, una cu incarcare frontala sau o masina verticala, aceste recomandari va vor ajuta sa va asigurati ca dispozitivul functioneaza eficient si ca hainele sunt spalate in cele mai bune conditii.

Etape – curatare masina de spalat rufe

Urmati aceste etape la fiecare 1-2 luni sau ori de cate ori observati un miros neplacut sau acumulari in masina de spalat. Aceasta va va ajuta sa prelungiti durata de viata a masinii si sa va asigurati ca hainele sunt spalate intr-un mediu curat.

 1. Curatarea sertarului de detergent:
 • Scoateti sertarul (daca designul masinii permite).
 • Clatiti-l sub jet de apa calda pentru a indeparta reziduurile de detergent si balsam.
 • Cu ajutorul unei periute vechi, curatati colturile si zonele greu accesibile.
 • Puneti sertarul inapoi sau lasati-l sa se usuce inainte de a-l inlocui.
 1. Curatarea garniturii usii:
 • Deschideti usa masinii si verificati garnitura de etansare pentru mucegai sau reziduuri.
 • Stergeti garnitura cu o carpa umeda imbibata intr-o solutie de apa si otet sau un produs de curatare specializat.
 1. Ciclul de curatare cu otet si bicarbonat de sodiu:
 • Turnati 2-3 cani de otet alb in sertarul de detergent.
 • Adaugati ½ cana de bicarbonat de sodiu direct in tambur.
 • Setati masina pe cel mai fierbinte ciclu si porniti-o.
 • Lasati ciclul sa se finalizeze.
 1. Clatirea suplimentara. Dupa ce ciclul de curatare s-a terminat, setati masina pe un ciclu de clatire si porniti-o pentru a indeparta orice reziduu ramas.
 2. Curatarea filtrului de scame si resturi:
 • Localizati si deschideti compartimentul filtrului (de obicei se gaseste in partea de jos a masinii).
 • Scoateti filtrul si indepartati scamele sau alte resturi acumulate.
 • Clatiti filtrul sub jet de apa si inlocuiti-l in masina.
 1. Verificarea furtunurilor:
 • Inspectati furtunurile de alimentare si de drenaj pentru crapaturi sau uzura.
 • Asigurati-va ca conexiunile sunt stranse si ca nu exista scurgeri.
 1. Mentinerea usii deschise. Dupa fiecare spalare, lasati usa deschisa pentru a permite uscarea completa a interiorului si a preveni formarea mucegaiului.

1. Curatare sertar detergent

Sertarul de detergent este locul in care turnam detergentul si balsamul inainte de fiecare ciclu de spalare. Cu timpul, acesta poate acumula reziduuri si mucegai datorita umiditatii si resturilor de produse. Curatarea regulata a sertarului este esentiala pentru a mentine eficienta masinii de spalat si pentru a preveni contaminarea hainelor.

 • Extragerea sertarului. Majoritatea masinilor de spalat moderne au un sertar de detergent care poate fi usor extras. Trageti usor de maner si eliberati-l din locas. Pentru masinile mai vechi sau modele specifice, consultati manualul de utilizare pentru a vedea cum poate fi scos sertarul.
 • Clatirea sertarului. Sub un jet de apa calda, clatiti bine sertarul pentru a indeparta majoritatea reziduurilor de detergent, balsam sau alte aditivi.
 • Folosirea unei periute. Cu ajutorul unei periute vechi sau a unei periute specializate, periati toate colturile si compartimentele sertarului. Acest lucru va ajuta la indepartarea mucegaiului sau a depunerilor care s-ar fi putut forma in zonele mai putin accesibile. Daca observati pete de mucegai, puteti folosi o solutie de apa cu otet sau un curatator specific pentru a combate si elimina mucegaiul.
 • Lasarea la uscat. Dupa ce ati curatat sertarul in profunzime, lasati-l sa se usuce complet intr-un loc bine ventilat. Aceasta va preveni formarea mucegaiului sau a bacteriilor datorate umezelii.
 • Reinserarea sertarului. Odata ce sertarul este complet uscat, reinserati-l cu grija in masina de spalat, asigurandu-va ca se potriveste corect si ca nu exista blocaje.

Pentru a mentine sertarul intr-o stare optima, este recomandat sa repetati acest proces o data pe luna sau ori de cate ori observati reziduuri sau mirosuri neplacute provenind de la sertar.

2. Curatare garnitura usa

Garnitura usii, cunoscuta si sub numele de manseta, este esentiala pentru mentinerea apei in interiorul masinii de spalat si prevenirea scurgerilor. Cu timpul, poate acumula reziduuri, mucegai si bacterii datorita umiditatii constante si a resturilor de detergent sau murdarie de pe haine.

 • Inspectarea garniturii. Deschideti usa masinii de spalat si inspectati atent garnitura. Cautati semne de mucegai, reziduuri de detergent sau orice alte impuritati.
 • Umezirea unei carpe sau a unui burete. Imbibati o carpa sau un burete in apa calda. Pentru a spori puterea de curatare, puteti adauga o cantitate mica de sapun delicat sau de otet alb in apa.
 • Curatarea garniturii. Cu carpa sau buretele umed, stergeti intreaga suprafata a garniturii, insistand pe zonele cu acumulari vizibile sau mucegai. Folositi degetele pentru a deschide si a accesa toate pliurile si faldurile garniturii, unde se pot ascunde bacteriile si mucegaiul.
 • Utilizarea unei solutii antibacteriene. Daca observati semne persistente de mucegai sau daca garnitura are un miros neplacut, preparati o solutie dintr-o parte otet alb si doua parti apa. Imbibati carpa in aceasta solutie si stergeti garnitura cu miscari circulare.
 • Clatirea. Dupa curatare, umeziti o noua carpa sau un burete cu apa curata si stergeti garnitura pentru a indeparta sapunul sau solutia de otet.
 • Uscarea garniturii. Cu ajutorul unui prosop curat si uscat, stergeti garnitura pentru a elimina excesul de apa. Lasati usa deschisa pentru cateva ore pentru a permite uscarea completa si pentru a preveni acumularea mucegaiului.

Pentru a evita acumularile frecvente si formarea mucegaiului, este recomandat sa lasati usa masinii de spalat deschisa dupa fiecare ciclu. Acest lucru permite circulatia aerului si uscarea garniturii.

3. Ciclul de curatare cu otet si bicarbonat de sodiu

Otetul si bicarbonatul de sodiu sunt cunoscute pentru proprietatile lor de curatare si de dezodorizare. Combinand aceste doua ingrediente, obtinem o solutie puternica pentru a elimina reziduurile, calcarul si mucegaiul din masina de spalat.

 • Pregatirea ingredientelor. Asigurati-va ca aveti la indemana o cantitate suficienta de otet alb distilat si bicarbonat de sodiu. In general, veti avea nevoie de aproximativ 2-3 cani de otet si ½ cana de bicarbonat de sodiu pentru un ciclu de curatare.
 • Adaugarea otetului. Turnati 2-3 cani de otet direct in sertarul de detergent al masinii de spalat. Otetul va ajuta la descompunerea acumularilor de calcar, de detergent si la eliminarea mucegaiului.
 • Adaugarea bicarbonatului de sodiu. Deschideti usa masinii si adaugati ½ cana de bicarbonat de sodiu direct in tambur. Bicarbonatul de sodiu va actiona ca un agent de curatare usor, abraziv si va amplifica efectul otetului, generand o efervescenta care ajuta la dezlipirea murdariei.
 • Setarea si pornirea masinii. Selectati ciclul de spalare cu cea mai inalta temperatura posibila. Temperatura ridicata combinata cu otetul si bicarbonatul de sodiu va maximiza eficienta procesului de curatare. Porniti masina si lasati ciclul sa se desfasoare complet.
 • Observare. Pe masura ce masina functioneaza, otetul si bicarbonatul de sodiu vor lucra impreuna pentru a curata interiorul tamburului, sertarul de detergent si furtunurile. Este posibil sa observati o efervescenta sau sa simtiti un miros usor de otet in timpul ciclului, ceea ce este normal.
 • Finalizarea ciclului. Odata ce ciclul s-a terminat, deschideti usa masinii si inspectati interiorul. Ar trebui sa observeti un tambur mai curat si sa simtiti un miros proaspat, fara urme de mucegai sau detergent.

4. Clatire suplimentara

Dupa efectuarea unui ciclu de curatare intensiva, este crucial sa efectuati o clatire suplimentara pentru a asigura indepartarea completa a tuturor reziduurilor, inclusiv a otetului si a bicarbonatului de sodiu.

 • Pregatirea masinii. Asigurati-va ca tamburul masinii de spalat este gol si usa este inchisa corespunzator. Verificati sertarul de detergent pentru a va asigura ca nu mai exista reziduuri de otet.
 • Setarea masinii. Selectati ciclul de clatire sau, daca masina dvs. nu are o setare specifica pentru asta, alegeti un ciclu de spalare scurt, fara pre-spalare. Asigurati-va ca setati masina la umplere completa cu apa pentru a obtine o clatire eficienta.
 • Pornirea ciclului de clatire. Porniti masina si lasati ciclul sa se desfasoare complet. Acest proces va permite apei sa circule prin toate componentele masinii, curatand orice reziduu ramas si eliminand mirosurile potentiale.
 • Inspectarea masinii. Dupa finalizarea ciclului de clatire, deschideti usa si inspectati interiorul tamburului. Tamburul ar trebui sa fie stralucitor si sa nu prezinte semne de reziduu sau pete. De asemenea, mirosul interiorului ar trebui sa fie proaspat si curat.
 • Uscarea masinii. Lasati usa masinii deschisa pentru a permite circulatia aerului si uscarea completa a interiorului. Acest pas este esential pentru a preveni formarea mucegaiului si a mirosurilor neplacute.

5. Curatarea filtrului de scame si resturi

Filtrul de scame si resturi este conceput pentru a capta particulele mari si scamele, prevenind astfel blocarea furtunului de evacuare si deteriorarea pompei. Daca nu este curatat periodic, poate duce la probleme de functionare ale masinii.

 • Localizarea filtrului. In majoritatea masinilor de spalat, filtrul se afla in partea inferioara frontala sau in spatele unei mici usi sau panouri. Consultati manualul de utilizare al masinii de spalat pentru a identifica locatia exacta.
 • Deschiderea accesului la filtru. Daca filtrul este protejat de un panou sau o usa, deschideti-o. Este posibil sa aveti nevoie de un instrument, cum ar fi o surubelnita, pentru a indeparta panoul.
 • Prepararea zonei. Plasati un prosop sau o tava sub filtru pentru a prinde apa care s-ar putea scurge. In functie de modelul masinii de spalat, este posibil sa scurga o cantitate mica de apa atunci cand indepartati filtrul.
 • Extragerea filtrului. Invartiti filtrul in sens invers acelor de ceasornic (sau conform instructiunilor specifice ale masinii dvs.) si trageti-l spre dvs. pentru a-l scoate.
 • Curatarea filtrului. Eliminati toate scamele, parul, firele sau alte particule acumulate pe filtru. Puteti utiliza o perie moale sau chiar mainile pentru a curata filtrul sub apa curgatoare. Asigurati-va ca orificiile de pe filtru sunt libere si ca apa poate curge fara obstructii.
 • Reinserarea filtrului. Dupa ce ati curatat filtrul, reintroduceti-l in locatia sa initiala, invartindu-l in sensul acelor de ceasornic (sau conform instructiunilor specifice ale masinii dvs.) pana cand este fixat ferm.
 • Finalizare. Inlocuiti panoul sau usa de acces daca a fost indepartat si asigurati-va ca zona este uscata. Testati masina cu un ciclu scurt pentru a va asigura ca totul functioneaza corect si ca nu exista scurgeri.

6. Verificarea furtunurilor

Furtunurile masinii de spalat au un rol esential in aprovizionarea cu apa si evacuarea apei uzate. Verificarea periodica a acestora poate preveni scurgerile, inundatiile si alte probleme potentiale.

 • Accesarea furtunurilor. In general, masinile de spalat au doua furtunuri in partea din spate: unul pentru apa rece si unul pentru apa calda. De asemenea, exista un furtun de evacuare care elimina apa uzata.
 • Inspectarea vizuala. Examinati fiecare furtun pentru semne de uzura, cum ar fi crapaturi, indoituri, umflaturi sau alte deteriorari. Un furtun deteriorat ar trebui inlocuit imediat pentru a preveni scurgerile.
 • Verificarea conexiunilor. Asigurati-va ca fiecare furtun este conectat ferm la robinetul de apa sau la masina de spalat. Daca observati picaturi de apa in jurul conexiunilor, strangeti-le sau luati in considerare inlocuirea garniturilor.
 • Examinarea furtunului de evacuare. Acest furtun trebuie sa fie fixat corespunzator, fara pliuri sau indoituri care ar putea bloca fluxul de apa. De asemenea, asigurati-va ca furtunul de evacuare este plasat in mod corespunzator in scurgere sau in alta sursa de evacuare, pentru a preveni inundatiile.
 • Testarea furtunurilor. Dupa inspectarea vizuala si verificarea conexiunilor, porniti masina de spalat si observati furtunurile in timpul unui ciclu. Verificati daca exista scurgeri sau alte probleme in timpul functionarii.
 • Inlocuirea furtunurilor deteriorate. Daca descoperiti vreo problema, inlocuiti furtunurile defecte cat mai curand posibil. Este recomandat sa inlocuiti furtunurile la fiecare 3-5 ani, chiar daca nu prezinta semne vizibile de uzura, pentru a evita potentialele scurgeri si daune.

7. Mentinerea usii deschise

Mentinerea usii masinii de spalat deschise dupa fiecare ciclu este o practica simpla, dar esentiala, pentru a preveni acumularea de umezeala si dezvoltarea mucegaiului sau a mirosurilor neplacute in interiorul aparatului.

 • Finalizarea ciclului de spalare. Odata ce masina de spalat a terminat un ciclu si a evacuat toata apa, deschideti usa pentru a permite circulatia aerului.
 • Eliminarea umezelii. Lasand usa deschisa, permiteti umezelii sa se evapore in loc sa ramana in interiorul masinii, unde poate favoriza cresterea bacteriilor si a mucegaiului.
 • Prevenirea mirosurilor. Umezeala stagnanta poate duce la aparitia unor mirosuri neplacute. Mentinand usa deschisa, se previne formarea acestor mirosuri si se asigura un mediu proaspat si curat pentru urmatorul ciclu de spalare.
 • Siguranta. Daca aveti animale de companie sau copii mici, asigurati-va ca monitorizati accesul la masina de spalat cand usa este deschisa, pentru a evita potentialele accidente.
 • Perioada de timp. Nu este necesar sa lasati usa deschisa permanent. Odata ce masina a avut timp sa se usuce complet, de obicei cateva ore, usa poate fi inchisa pana la urmatorul ciclu.
 • Ingrijire suplimentara. Pentru o mentinere optima, puteti sterge usa si garnitura acesteia cu un prosop curat si uscat dupa fiecare ciclu, asigurandu-va ca indepartati orice acumulare de apa sau detergent.

Avantaje si Dezavantaje – curatare masina de spalat rufe

Avantaje

 • Functionare eficienta: Curatarea regulata asigura functionarea optima a masinii, facandu-i ciclurile mai eficiente si spalarea hainelor mai eficace.
 • Durata de viata prelungita: O masina de spalat ingrijita corect este mai putin susceptibila la defectari premature, prelungindu-i durata de viata.
 • Economisire de bani: Prevenirea problemelor majore prin intretinere regulata poate reduce costurile de reparatie sau inlocuire.
 • Prevenirea mirosurilor: Curatarea periodica previne acumularea de mucegai si bacterii, evitand astfel mirosurile neplacute.
 • Calitatea spalarii: Hainele sunt spalate mai curat intr-o masina de spalat bine intretinuta.
 • Eficienta energetica: O masina curata functioneaza mai eficient, consumand astfel mai putina energie.

Dezavantaje

 • Timp consumat: Curatarea masinii de spalat necesita timp, ceea ce poate fi vazut ca un dezavantaj pentru cei cu un program aglomerat.
 • Costuri initiale: Chiar daca economisiti bani pe termen lung, produsele de curatare si instrumentele pot necesita o investitie initiala.
 • Risc de daune: Daca curatarea nu este efectuata corect sau cu produsele potrivite, exista riscul deteriorarii unor componente ale masinii.
 • Uzura componentelor: Curatarea excesiva sau utilizarea produselor chimice puternice poate provoca uzura prematura a anumitor parti ale masinii.
 • Intreruperea utilizarii: Procesul de curatare poate insemna ca masina de spalat nu este disponibila pentru utilizare timp de cateva ore.

Intrebari si raspunsuri – curatare masina de spalat rufe

1. De cate ori ar trebui sa curat masina de spalat rufe?

Se recomanda curatarea masinii de spalat o data pe luna, sau cel putin o data la fiecare 30-40 de cicluri de spalare.

2. Ce produse pot folosi pentru curatarea masinii de spalat?

Otetul alb si bicarbonatul de sodiu sunt optiuni naturale si eficiente. Exista si solutii comerciale special formulate pentru curatarea masinilor de spalat.

3. De ce masina mea de spalat miroase urat?

Mirosul neplacut apare adesea din cauza acumularii de mucegai si bacterii in zonele umede ale masinii. Curatarea regulata si mentinerea usii deschise pentru ventilatie pot ajuta la prevenirea acestui lucru.

4. Este sigur sa folosesc inalbitori pentru curatarea masinii?

Desi inalbitorii pot fi eficienti in eliminarea mucegaiului si a bacteriilor, trebuie folositi cu precautie si diluati corespunzator pentru a evita deteriorarea componentelor masinii.

5. Ce pot face daca garnitura usii masinii de spalat are mucegai?

Curatati garnitura cu o solutie de otet sau un produs de curatare specializat, folosind o periuta sau o carpa. Dupa curatare, lasati usa deschisa pentru a se usca si pentru a preveni reaparitia mucegaiului.

6. Cum pot preveni acumularea de calcar in masina de spalat?

Folosirea unui decalcifiant sau a unei solutii de otet o data pe luna poate ajuta la prevenirea acumularii de calcar, mai ales daca locuiti intr-o zona cu apa dura.

7. Este necesar sa curat filtrul masinii de spalat?

Da, filtrul retine particulele mici, scamele si alte reziduuri care ar putea bloca sistemul de drenare. Curatarea regulata a filtrului asigura un drenaj eficient si prelungeste durata de viata a masinii.

8. Cum pot sti daca furtunurile masinii de spalat au nevoie de inlocuire?

Verificati furtunurile periodic pentru semne de uzura, cum ar fi crapaturi, indoituri sau umflaturi. Daca observati vreunul dintre aceste semne, este timpul sa le inlocuiti.

Concluzii

Curatarea regulata si corespunzatoare a masinii de spalat rufe nu este doar o recomandare, ci o necesitate pentru a mentine aparatul in stare optima de functionare. Pe masura ce am explorat in acest articol, avantajele curatarii periodice sunt nenumarate. De la prelungirea duratei de viata a masinii si mentinerea eficientei energetice, pana la prevenirea aparitiei mucegaiului si a mirosurilor neplacute. Un aspect deosebit de important este ca aceste sfaturi sunt valabile si pentru masina de spalat rufe cu uscator. Suplimentar, se va curata partea destinata uscarii hainelor.

Procesul de curatare, desi poate parea initial complicat sau consumator de timp, se dovedeste a fi un efort mic in comparatie cu beneficiile pe termen lung. Utilizarea produselor naturale, precum otetul si bicarbonatul de sodiu, nu numai ca este eficienta, dar si prietenoasa cu mediul. Mai mult, prevenirea problemelor printr-o intretinere adecvata va economisi timp si bani, reducand nevoia de reparatii costisitoare sau inlocuiri premature.

In concluzie, o masina de spalat bine ingrijita nu ofera doar haine mai curate, ci si pacea mintii, stiind ca sunteti protejat de potentialele probleme legate de sanatate si ca faceti o alegere economica si eco-responsabila. Invatati din sfaturile prezentate, puneti-le in practica si bucurati-va de beneficiile unei masini de spalat impecabile!

Scroll to Top